Gofry, ktore zawsze wychodzą
Gofry, które zawsze wychodzą |
Do napisania tego przepisu na pyszne,
chrupiące gofry zainspirowała mnie moja koleżanka, która twierdzi, że jej gofry są zawsze płaskie jak naleśniki.
Te gofry, które robię od lat, zawsze wychodzą wyrośnięte i chrupiące.
Przepis jest na 12 gofrów.
Gofry "Zeszyt z przepisami " |
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju( zawsze dodaję rzepakowy)
Szczypta soli
Opcjonalne, jeżeli ktoś lubi słodkie ciasto, albo chce zjeść same gofry, bez dodatków, może dodać 1-2 łyżeczki cukru, najlepiej pudru, albo cukier wanilinowy
Gofry, które zawsze wychodzą - sposób przygotowania:
Jajka myję, oddzielam białka od żółtek.
Do mąki dodaję proszek do pieczenia i razem przesiewam przez sito do miski, dodaję mleko, olej i żółtka, wszystko razem miksuję na gładką masę.
W tym czasie nagrzewam gofrownicę.
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno, delikatnie przekładam do masy i mieszam drewnianą łyżką.
Płyty gofrownicy smaruję olejem, nakładam ciasto chochelką, piekę ok. 5 min. (Czas ten zależy od mocy gofrownicy)
Gofry, które zawsze wychodzą |
SMACZNEGO☺
Komentarze
Prześlij komentarz