Gofry, ktore zawsze wychodzą


Gofry, które zawsze wychodzą


Do napisania tego przepisu na pyszne,
chrupiące gofry zainspirowała mnie moja koleżanka, która twierdzi, że jej gofry są zawsze płaskie jak naleśniki.
Te gofry, które robię od lat, zawsze wychodzą wyrośnięte i chrupiące.
Przepis jest na 12 gofrów.

Gofry "Zeszyt z przepisami "


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 jajka
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju( zawsze dodaję rzepakowy)
Szczypta soli
Opcjonalne, jeżeli ktoś lubi słodkie ciasto, albo chce zjeść same gofry, bez dodatków, może dodać 1-2 łyżeczki cukru, najlepiej pudru, albo cukier wanilinowy

Gofry, które zawsze wychodzą - sposób przygotowania:

Jajka myję, oddzielam białka od żółtek.
Do mąki dodaję proszek do pieczenia i razem przesiewam przez sito do miski, dodaję mleko, olej i żółtka, wszystko razem miksuję na gładką masę.
W tym czasie nagrzewam gofrownicę.
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno, delikatnie przekładam do masy i mieszam drewnianą łyżką.
Płyty gofrownicy smaruję olejem, nakładam ciasto chochelką, piekę ok. 5 min. (Czas ten zależy od mocy gofrownicy)


Gofry, które zawsze wychodzą


Gotowe gofry jemy z cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z owocami, z rozpuszczoną czekoladą, albo z dżemem

SMACZNEGO☺

Komentarze

Popularne posty