Ciasto z masą budyniową i jabłkami
Wyśmienite ciasto z jabłkami i masą budyniową. Jabłka nadają soczystości, natomiast gorzkie kakao, którym jest posypane, przełamuje smak i dzięki temu nie jest zbyt słodkie. Jest łatwe w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję, dlatego serdecznie polecam, zakochasz się w tym smaku podobnie jak ja 😋
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g jabłek
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ
- 3/4 szklanki cukru
- 200g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego (16g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
PONADTO:
- Blacha do pieczenia o wymiarach 36×24 cm.
- Papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
CIASTO:
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dalej ucierać. Następnie wsypać przesianą mąkę, oraz proszek do pieczenia, wszystko razem dokładnie utrzeć.
3. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, przełożyć do ciasta, wymieszać.
4. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i śmietanę, wymieszać.
5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto, na to przełożyć ciemne.
6. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i wcisnąć w ciasto obok siebie.
7. Wstawić do nagrzanego do 180°c piekarnika i piec ok. 45 minut.
MASA BUDYNIOWA:
1. Mleko podzielić na dwie części. Jedną część zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
2. W drugiej części mleka rozpuścić obie mąki i przelać do gotującego się mleka. Zagotować,wystudzić.
3. Masło ucierać, dodając po łyżce budyniu, masa powinna być jednolita.
WYKOŃCZENIE:
Gdy ciasto ostygnie, wyłożyć na nie masę budyniową i posypać gorzkim kakao.
![]() |
Ciasto z masą budyniową i jabłkami |
Komentarze
Prześlij komentarz