Ciasto z masą budyniową i jabłkami



Wyśmienite ciasto z jabłkami i masą budyniową. Jabłka nadają soczystości, natomiast gorzkie kakao, którym jest posypane, przełamuje smak i dzięki temu nie jest zbyt słodkie. Jest łatwe w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję, dlatego serdecznie polecam, zakochasz się w tym smaku podobnie jak ja 😋

Ciasto z masą budyniową i jabłkami

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g jabłek

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ

  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego (16g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
PONADTO:
  • Blacha do pieczenia o wymiarach 36×24 cm.
  • Papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

1. Oddzielić białka od żółtek.

2. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dalej ucierać. Następnie wsypać przesianą mąkę, oraz proszek do pieczenia, wszystko razem dokładnie utrzeć.

3. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, przełożyć do ciasta, wymieszać.

4. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i śmietanę, wymieszać.

5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto, na to przełożyć ciemne.

6. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i wcisnąć w ciasto obok siebie.




7. Wstawić do nagrzanego do 180°c piekarnika i piec ok. 45 minut.

MASA BUDYNIOWA:

1. Mleko podzielić na dwie części. Jedną część zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

2. W drugiej części mleka rozpuścić obie mąki i przelać do gotującego się mleka. Zagotować,wystudzić.
3. Masło ucierać, dodając po łyżce budyniu, masa powinna być jednolita.

WYKOŃCZENIE:

Gdy ciasto ostygnie, wyłożyć na nie masę budyniową i posypać gorzkim kakao.

Ciasto z masą budyniową i jabłkami

Komentarze

Popularne posty