Ciasto z owocami sezonowymi

Ciasto z owocami sezonowymi


Obecnie jest to najłatwiejsze ciasto jakie
kiedykolwiek piekłam. Przepis pochodzi z mojego pierwszego zeszytu z przepisami, który założyłam mając naście lat. Można go upiec z dowolnymi, najlepiej sezonowymi owocami: maliny, porzeczki, jagody, poziomki, truskawki, wiśnie...
Zawsze piekłam go z margaryną do pieczenia, ale tym razem użyłam masła, myślę, że to zdrowsza i bardzo pyszna wersja😋 
Tym razem dodałam truskawki i borówki, ale piekłam też z jabłkami i z samymi truskawkami. Jak chcę upiec dużą blachę to dodaję podwójną ilość składników. 
Ciasto z owocami sezonowymi

Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 40 min. 

Forma do pieczenia w której piekłam ma wymiar 30cm×24cm

Składniki:


  • Szklanka (250ml) cukru
  • Szklanka mąki pszennej
  • 3\4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125g margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g owoców sezonowych( jabłka, jagody, truskawki, wiśnie...)
  • Cukier puder do posypania upieczonego ciasta.
Ciasto z owocami sezonowymi:


  1. Za pomocą miksera ucieram masło  z cukrem i jajkami
  2. Oba rodzaje mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaję do masy jajecznej cały czas ucierając.
  3. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  4. Umyte i wysuszone truskawki kroję na pół, jak są bardzo duże, to nawet na 4 części, borówki wciskam między truskawki.
  5. Przekładam do nagrzanego do 200° piekarnika i piekę ok. 40 minut.




Komentarze

  1. Podobne ciasto w swoim zeszycie ma moja mama :D Także dla mnie to smak dzieciństwa <3

    pozdrawiam
    www.kulinarnamapa.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy podobne smaki z dzieciństwa😊 Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty