Ciasto z owocami sezonowymi
![]() |
Ciasto z owocami sezonowymi |
Obecnie jest to najłatwiejsze ciasto jakie
kiedykolwiek piekłam. Przepis pochodzi z mojego pierwszego zeszytu z przepisami, który założyłam mając naście lat. Można go upiec z dowolnymi, najlepiej sezonowymi owocami: maliny, porzeczki, jagody, poziomki, truskawki, wiśnie...
Zawsze piekłam go z margaryną do pieczenia, ale tym razem użyłam masła, myślę, że to zdrowsza i bardzo pyszna wersja😋
Tym razem dodałam truskawki i borówki, ale piekłam też z jabłkami i z samymi truskawkami. Jak chcę upiec dużą blachę to dodaję podwójną ilość składników.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Forma do pieczenia w której piekłam ma wymiar 30cm×24cm
Składniki:
Składniki:
- Szklanka (250ml) cukru
- Szklanka mąki pszennej
- 3\4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 125g margaryny lub masła
- 3 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g owoców sezonowych( jabłka, jagody, truskawki, wiśnie...)
- Cukier puder do posypania upieczonego ciasta.
- Za pomocą miksera ucieram masło z cukrem i jajkami
- Oba rodzaje mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodaję do masy jajecznej cały czas ucierając.
- Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Umyte i wysuszone truskawki kroję na pół, jak są bardzo duże, to nawet na 4 części, borówki wciskam między truskawki.
- Przekładam do nagrzanego do 200° piekarnika i piekę ok. 40 minut.
Podobne ciasto w swoim zeszycie ma moja mama :D Także dla mnie to smak dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.kulinarnamapa.com
To mamy podobne smaki z dzieciństwa😊 Pozdrawiam serdecznie.
Usuń