Gulasz w pomidorowym sosie
![]() |
Gulasz w pomidorowym sosie |
Do gulaszu używam wołowiny lub wieprzowiny (tym razem zrobiłam z wieprzowiny). Pyszny, pomidorowy, gęsty sosik z mięsem najlepiej smakuje z makaronem lub kluseczkami kładzionymi, serdecznie polecam na pyszny obiad😋
Składniki:
- 50 dag mięsa gulaszowego wołowego lub wieprzowego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- Szklanka soku pomidorowego
- 1 Pomidor
- 1 Cebula
- Łyżka mąki
Przyprawy:
- Łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Szczypta mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli (ja użyłam himalajskiej)
Gulasz w sosie pomidorowym - przepis
Mięso kroję w niewielką kostkę, przekładam do miski, dodaję przyprawy, oprószam mąką, mieszam i odstawiam do lodówki.
Cebulę kroję w kosteczkę, pomidora zalewam gorącą wodą, obieram ze skórki, kroję w ósemki.
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, gdy jest mocno rozgrzany wrzucam mięso, czekam aż się ze wszystkich stron mocno zarumieni, dorzucam posiekaną cebulę, podlewam szklanką gorącej wody, duszę na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie całkiem miękkie.Wodę należy uzupełniać. Wieprzowinę duszę ok. 60 do 90 min.natomiast wołowinę nawet dwie godziny. Po godzinie sprawdzam czy mięsko jest miękkie i wtedy dorzucam pokrojonego pomidora i zalewam sokiem pomidorowym, czekam aż się zagotuje, jeżeli sos jest mało doprawiony to dodaję soli i pieprzu. Jak sos jest za gęsty można dolać jeszcze soku pomidorowego lub rosołu.
Smacznego😊
Smacznego😊
Komentarze
Prześlij komentarz