Makaron z kiełbasą* i pomidorami

Makaron z kiełbasą, to smak mojego dzieciństwa. Jak wiadomo w latach osiemdziesiątych było ciężko z produktami spożywczymi, dlatego takie tanie i proste dania często lądowały na naszym stole. W oryginalnej wersji rodzice dodawali koncentrat pomidorowy, zamiast świeżych pomidorów, ja zdecydowanie wolę z pomidorami 🍅 🍅 🍅
Kiełbasę* można zastąpić piersią z kurczaka, obie wersje są bardzo dobre. Polecam serdecznie tą potrawę jako szybki i nie drogi obiad, albo na kolację.

Makaron z kiełbasą i pomidorami


Składniki:


  • 250 g makaronu (ja użyłam świderki)
  • 200 g dobrej kiełbasy.
  • 2 średnie cebule.
  • 300g pomidorów.
  • 150g żółtego sera.
  • 3 łyżeczki oleju.
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Pęczek zielonej pietruszki
Przygotowanie:

Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie.
Pomidory zalewam gorącą wodą.
Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju.
Kiełbasę kroję w cienkie plasterki( jeżeli robię z piersią kurczaka, to kroję ją w kostkę). Kiełbasę dodaję do cebulki i delikatnie podsmażam.
Wcześniej sparzone pomidory, obieram ze skórki, kroję w ćwiartki i wrzucam na patelnię z kiełbasą i cebulą. Duszę, aż sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem. Gotowy sos mieszam z ugotowanym makaronem, posypuję startym żółtym serem oraz natką pietruszki.


Makaron z kiełbasą i pomidorami

                           SMACZNEGO

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty