Spaghetti z indykiem i warzywami
![]() | ||
Spaghetti z indykiem i warzywami |
Uwielbiam makaron, mogę go jeść w każdej postaci, a to spaghetti jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bo zawiera paprykę, marchewkę i pietruszkę. Łatwo w nim przemycić warzywa dla dzieci, które ich nie chcą jeść. Sos jest gęsty, pomidorowy i bogaty w mięso, powinien smakować wszystkim domownikom :)
Składniki:
- 500g fileta z indyka
- Makaron spaghetti
- Papryka żółta
- Papryka czerwona
- Duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki, albo jedna duża
- Korzeń pietruszki
- Przecier pomidorowy w kartoniku
Przyprawy:
- Oregano
- Bazylia
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- szczypta ostrej papryki mielonej
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowuję sobie wszystkie składniki: fileta z indyka mielę w maszynce lub w malakserze, cebulę drobno siekam, paprykę kroję w paski ok. 2 cm. długości, marchewkę i pietruszkę ucieram na grubych oczkach.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odlewam z niego szklankę wody.
Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju w głębokiej patelni, dodaję cebulę a na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso jest dobrze usmażone, przekładam do niego warzywa i jeszcze przez chwilę wszystko razem smażę, dolewam wody z makaronu, wrzucam przyprawy, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec wlewam przecier pomidorowy, jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiam solą i pieprzem.
Sos mieszam z makaronem, na talerzu posypuję startym żółtym serem i zieleniną, najlepiej bazylią, ale może tez być natka pietruszki.
Z podanych składników wychodzi około 6 porcji.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odlewam z niego szklankę wody.
Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju w głębokiej patelni, dodaję cebulę a na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso jest dobrze usmażone, przekładam do niego warzywa i jeszcze przez chwilę wszystko razem smażę, dolewam wody z makaronu, wrzucam przyprawy, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec wlewam przecier pomidorowy, jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiam solą i pieprzem.
Sos mieszam z makaronem, na talerzu posypuję startym żółtym serem i zieleniną, najlepiej bazylią, ale może tez być natka pietruszki.
Z podanych składników wychodzi około 6 porcji.
Komentarze
Prześlij komentarz