Spaghetti z indykiem i warzywami

Spaghetti z indykiem i warzywami


Uwielbiam makaron, mogę go jeść w każdej postaci, a to spaghetti jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bo zawiera paprykę, marchewkę i pietruszkę. Łatwo w nim przemycić warzywa dla dzieci, które ich nie chcą jeść. Sos jest gęsty, pomidorowy i bogaty w mięso, powinien smakować wszystkim domownikom :)

Składniki:





  • 500g fileta z indyka
  • Makaron spaghetti
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • Duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki, albo jedna duża
  • Korzeń pietruszki
  • Przecier pomidorowy w kartoniku
Przyprawy:
  • Oregano
  • Bazylia
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • Sól i pieprz do smaku
  Sposób przygotowania:

Przygotowuję sobie wszystkie składniki: fileta z indyka mielę w maszynce lub w malakserze, cebulę drobno siekam, paprykę kroję w paski ok. 2 cm. długości, marchewkę i pietruszkę ucieram na grubych oczkach.

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odlewam z niego szklankę wody.
Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju w głębokiej patelni, dodaję cebulę a na końcu przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy mięso jest dobrze usmażone, przekładam do niego warzywa i jeszcze przez chwilę wszystko razem smażę, dolewam wody z makaronu, wrzucam przyprawy, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec wlewam przecier pomidorowy, jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiam solą i pieprzem.
Sos mieszam z makaronem, na talerzu posypuję startym żółtym serem i zieleniną, najlepiej bazylią, ale może tez być natka pietruszki.

Z podanych składników wychodzi około 6 porcji.

Komentarze

Popularne posty