Leczo z cukinią

Leczo z cukinią 


Leczo to pomysł na pyszne, łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Przyrządzam go na wiele sposobów, dzisiaj ugotowałam leczo, które najbardziej lubimy z dobrej jakości kiełbasą, boczkiem, cukinią i trzema rodzajami papryki: czerwoną, zieloną i żółtą. Boczek można pominąć i dodać do smażenia tylko olej, są też zwolennicy smażenia na smalcu, jednak ja osobiście smalcu w swojej kuchni nie używam. W tej wersji wykorzystałam przecier pomidorowy z kartonika, bo akurat miałam go w domu, ale bardzo dobrze smakuje ze świeżych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki, albo z pomidorów z puszki w zalewie, można też użyć passaty pomidorowej z butelki. 


Składniki:
  • Jedna spora cukinia lub 2 mniejsze
  • 3 papryki: czerwona, zielona i żółta
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 świeżych pomidorów, można użyć 2 puszki całych pomidorów w zalewie lub przecier pomidorowy z kartonika ( cały)
  • ok. 300 g dobrej kiełbasy( np.wiejska podsuszana) ilość kiełbasy zależy od naszych upodobań
  • boczek ok. 10-20 dag
  • łyżka smalcu lub oleju do smażenia
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE

Paprykę myję, przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne, kroję w paski ok. 3 cm.
Cukinię myję, obieram ze skórki, usuwam pestki, kroję w kostkę ok. 1cm.
Cebulę kroję w paski, kiełbasę w talarki, boczek w kostkę, czosnek drobniutko siekam.

Na rozgrzanej patelni z olejem(może być smalec) delikatnie podsmażam cebulę, dodaję boczek i kiełbasę, smażę co chwilę mieszając ok. 7 min, aż kiełbasa i boczek ładnie się zarumienią, pod koniec smażenia dodaję czosnek, jeszcze dosłownie chwilkę smażę i przekładam do dużego garnka.
Na tej samej patelni podsmażam paprykę i przekładam do garnka z cebulą i kiełbasą.

Następnie dodaję pomidory w zalewie lub świeże, albo wlewam przecier pomidorowy, dodaję wszystkie przyprawy. Kiedy całość zaczyna się gotować, dodaję pokrojoną cukinię. Przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu, aż cukinia będzie miękka. Gdyby się okazało, że warzywa są mało soczyste, i danie jest zbyt gęste to można dodać trochę wody.
Na koniec próbuję i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Podaję ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO 😊

 

 

 

 

 

Komentarze

Popularne posty