Naleśniki z truskawkowym twarożkiem
![]() | |
Naleśniki z truskawkowym twarożkiem |
Naleśniki jak naleśniki, kto z nas ich nie robił, lubią je chyba wszyscy, a na pewno większość, nie ważne czy na słodko czy na słono... Mnie tym razem wzięło na słodkie z serem, a że zostało mi jeszcze sporo truskawek, to czemu by ich nie wykorzystać🍓🍓🍓 Farsz ten jak najbardziej nadaje się dla dzieci, które nie lubią kawałków owoców, ponieważ twaróg jest zmiksowany z truskawkami.
Z przepisu którego podaję poniżej wyszło 12 naleśników. Do ciasta nie dodaję cukru, nadaje się więc do każdego rodzaju naleśników. Naleśniki są lekko chrupiące przy brzegach, czyli takie, jakie najbardziej lubimy z moją rodziną,a nawet ze znajomymi, którzy uwielbiają przychodzić właśnie wtedy kiedy je robię😊
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 25 dag sera białego półtłustego
- 12-15 truskawek średniej wielkości
- 2 łyżki cukru pudru
Naleśniki z truskawkowym twarożkiem-przepis:
Ciasto naleśnikowe:
Mleko, wodę, mąkę i szczyptę soli mieszam za pomocą miksera na wolnych obrotach, dodaję jajka i dalej mieszam, aż ciasto będzie gładkie bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolewam odrobinę wody.
Patelnię rozgrzewam, smaruję pędzelkiem namoczonym w oleju i wylewam chochelką porcję ciasta w takiej ilości, żeby naleśniki były cienkie, smażę aż się zarumienią.
Farsz:
Biały ser ucieram za pomocą blendera z truskawkami i cukrem pudrem, można też ser i truskawki rozgnieść widelcem, jeżeli chcę czuć kawałki owoców, to parę truskawek kroję w małe kawałki i dodaję do farszu.
Tak przygotowaną masą smaruję naleśniki, składam według uznania i dowolnie dekoruję.
Mleko, wodę, mąkę i szczyptę soli mieszam za pomocą miksera na wolnych obrotach, dodaję jajka i dalej mieszam, aż ciasto będzie gładkie bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolewam odrobinę wody.
Patelnię rozgrzewam, smaruję pędzelkiem namoczonym w oleju i wylewam chochelką porcję ciasta w takiej ilości, żeby naleśniki były cienkie, smażę aż się zarumienią.
Farsz:
Biały ser ucieram za pomocą blendera z truskawkami i cukrem pudrem, można też ser i truskawki rozgnieść widelcem, jeżeli chcę czuć kawałki owoców, to parę truskawek kroję w małe kawałki i dodaję do farszu.
Tak przygotowaną masą smaruję naleśniki, składam według uznania i dowolnie dekoruję.
Komentarze
Prześlij komentarz