Pyszne placuszki z cukinii i ziemniaków
![]() |
Placuszki z cukinii i ziemniaków |
Uwielbiam cukinię i to w każdej postaci, zawsze w wakacje przygotowuję wiele potraw z tego warzywa. Tym razem zdecydowałam się na połączenie cukinii z ziemniakami w formie pysznych rumianych placuszków. Jeżeli podobnie jak ja lubicie takie połączenia, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
- Średniej wielkości cukinia
- 6 dużych surowych ziemniaków
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Pyszne placuszki z cukinii i ziemniaków - sposób przygotowania
Cukinię obieram ze skórki, usuwam pestki i ucieram na tarce o dużych oczkach.
Surowe ziemniaki ucieram na najmniejszych oczkach i razem z cukinią przekładam na sito, solę (jedna płaska łyżeczka) i czekam aż puszczą soki i warzywa będą dokładnie odsączone.
Cebulę drobno siekam i podsmażam, cebula powinna być zeszklona, nie zrumieniona.
Czosnek również bardzo drobniutko siekam.
Oddzielam żółtka od białek, żółtka dodaję do ugotowanych ziemniaków razem z podsmażoną cebulką, czosnkiem, zmielonym pieprzem i roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie ucieram na puszystą masę. Dodaję dobrze odsączoną cukinię z ziemniakami, wyrabiam jednolite ciasto. W razie potrzeby doprawiam jeszcze solą.
Białka ubijam na sztywno, przekładam do masy i delikatnie wszystko razem mieszam.
Gdy masa jest zbyt lekka dodaję mąkę ziemniaczaną, zamiast mąki można dodać bułkę tartą, ja jednak wolę zdecydowanie z mąką.
Na gorącym tłuszczu smażę niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej smakują prosto z patelni, są wtedy chrupiące i delikatne.
Podajemy dokładnie z tymi samymi składnikami, co placki ziemniaczane. Ja najbardziej lubię z surówką, są też zwolennicy słodkiej wersji.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz