Jabłka w cieście z mąką migdałową
![]() |
Jabłka w cieście z mąką migdałową |
Pyszne, chrupiące, jabłkowe krążki w cieście, posypane cukrem pudrem zawsze przywołują miłe wspomnienia. Tym razem jednak postanowiłam dodać mąkę migdałową pół na pół z pszenną i nie żałuję, bo wyszły wyśmienite😋
Jabłka w cieście z mąką migdałową przepis:
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłka dokładnie myję, wykrawam środek tak, żeby była dziura, kroję w krążki i dopiero na końcu ostrożnie obieram ze skórki. Odkładam na talerz.
Dwa rodzaje mąki, cukier, jajka roszek do pieczenia i cukier waniliowy łączę z mlekiem i dokładnie za pomocą miksera mieszam, aż do uzyskania gładkiego, nieco gęstego ciasta. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, to dosypuję odrobinę mąki pszennej.
Obrane jabłkowe krążki maczam w cieście i kładę na rozgrzany na patelni olej. Smażę z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Jak tylko lekko przestygną, posypuję cukrem pudrem i gotowe.
SMACZNEGO
Dwa rodzaje mąki, cukier, jajka roszek do pieczenia i cukier waniliowy łączę z mlekiem i dokładnie za pomocą miksera mieszam, aż do uzyskania gładkiego, nieco gęstego ciasta. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, to dosypuję odrobinę mąki pszennej.
Obrane jabłkowe krążki maczam w cieście i kładę na rozgrzany na patelni olej. Smażę z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Jak tylko lekko przestygną, posypuję cukrem pudrem i gotowe.
![]() |
Jabłka w cieście z mąką migdałową |
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz