Jabłka w cieście z mąką migdałową

Jabłka w cieście z mąką migdałową


Pyszne, chrupiące, jabłkowe krążki w cieście, posypane cukrem pudrem zawsze przywołują miłe wspomnienia. Tym razem jednak postanowiłam dodać mąkę migdałową pół na pół z pszenną i nie żałuję, bo wyszły wyśmienite😋 


Jabłka w cieście z mąką migdałową przepis:


Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • cukier wanilinowy 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłka dokładnie myję, wykrawam środek tak, żeby była dziura, kroję w krążki i dopiero na końcu ostrożnie obieram ze skórki. Odkładam na talerz. 
Dwa rodzaje mąki, cukier, jajka roszek do pieczenia i cukier waniliowy łączę z mlekiem i dokładnie za pomocą miksera mieszam, aż do uzyskania gładkiego, nieco gęstego ciasta. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, to dosypuję odrobinę mąki pszennej.
Obrane jabłkowe krążki maczam w cieście i kładę na rozgrzany na patelni olej. Smażę z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Jak tylko lekko przestygną, posypuję cukrem pudrem i gotowe. 
Jabłka w cieście z mąką migdałową 

                          SMACZNEGO 


Komentarze

Popularne posty