Kluski śląskie z sosem ze świeżych grzybów leśnych
Grzyby oprócz walorów smakowych i zapachowych, charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych, szczególnie białka, ryboflawiny i niacyny,oraz witaminy C, D, E i B12. Grzyby są także dobrym źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu. Poza tym znajdują się w nich pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, żelazo,mangan,molibden i selen.
Trzeba przyznać, że w tym roku lasy obrodziły w grzyby. Dlatego i ja postanowiłam skorzystać z tych dobrodziejstw i przygotować z nich potrawy, proste, smaczne i tanie. Właśnie jedną z nich są kluski śląskie z sosem ze świeżych grzybów leśnych.
Kluski śląskie w tej wersji są doskonałe dla osób, które nie spożywają glutenu, oraz jajek, ponieważ zawierają tylko 2 składniki: ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Wystarczy zachować proporcje między jednym a drugim składnikiem, a ciasto będzie idealne w smaku i konsystencji, ale o tym poniżej😊
Natomiast sos ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną i natką pietruszki jest gęsty, pyszny i mocno grzybowy. Można podawać go do różnych dań, nie tylko klusek śląskich, ale również kopytek, makaronów, ziemniaków, placków ziemniaczanych czy mięs.

Przepis na kluski śląskie z sosem ze świeżych grzybów leśnych
KLUSKI ŚLĄSKIE
Składniki:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w lekko osolonej wodzie.
2. Po ugotowaniu przepuszczam przez praskę i odstawiam do wystudzenia.
3. Ziemniaki w naczyniu dokładnie wyrównuję, tak aby powierzchnia była gładka i równa, dzielę nożem na 4 równe części, jedną z nich wyjmuję, odkładam na bok, a w jej miejsce wsypuję dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej, tak jak na zdjęciu poniżej.
4. Dokładam odłożoną wcześniej porcję ziemniaków, wszystko dokładnie mieszam, zagniatam ciasto i z tak wyrobionego ciasta formuję kulki trochę większe od orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczam i robię wgłębienie palcem.
5. Kluski wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Mieszam, żeby nie przykleiły się do dna, gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH:
5. Kluski wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Mieszam, żeby nie przykleiły się do dna, gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH:
- 400 g dowolnych grzybów leśnych ( ja użyłam podgrzybki, prawdziwki, maślaki)
- 2 cebule
- 3 łyżki śmietany 18%
- 125 ml bulionu mięsnego, warzywnego, lub grzybowego
- Pęczek zielonej pietruszki
- Liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Dokładnie oczyszczone grzyby myję pod bieżącą wodą, odsączam na durszlaku, maślaki obieram ze skórki.
2. W tym czasie jak grzyby obciekają z wody, przygotowuję pozostałe składniki: cebulę kroję w drobną kostkę, a umytą natkę pietruszki drobno siekam.
3. Odsączone grzyby kroję w większą kostkę.
4. Na patelni rozgrzewam olej, przekładam pokrojoną cebulę i smażę ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodaję grzyby i całość smażę jeszcze kolejne 5 minut. Całość zalewam bulionem i wszystko duszę pod przykryciem ok. 10-15 min.
5. Dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem, dodaję natkę pietruszki i całość dokładnie mieszam. Sos jest gotowy.
![]() |
Kluski śląskie z sosem ze świeżych grzybów |
Komentarze
Prześlij komentarz