Kluski śląskie z sosem ze świeżych grzybów leśnych

Grzyby oprócz walorów smakowych i zapachowych, charakteryzują się  wysoką zawartością składników odżywczych, szczególnie białka, ryboflawiny i niacyny,oraz witaminy C, D, E i B12. Grzyby są także dobrym źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu. Poza tym znajdują się w nich pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, żelazo,mangan,molibden i selen.

Trzeba przyznać, że w tym roku lasy obrodziły w grzyby. Dlatego i ja postanowiłam skorzystać z tych dobrodziejstw i przygotować z nich potrawy, proste, smaczne i tanie. Właśnie jedną z nich są kluski śląskie z sosem ze świeżych grzybów leśnych.

Kluski śląskie w tej wersji są doskonałe dla osób, które nie spożywają glutenu, oraz jajek, ponieważ zawierają tylko 2 składniki: ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Wystarczy zachować proporcje między jednym a drugim składnikiem, a ciasto będzie idealne w smaku i konsystencji, ale o tym poniżej😊

Natomiast sos ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną i natką pietruszki jest gęsty, pyszny i mocno grzybowy. Można podawać go do różnych dań, nie tylko klusek śląskich, ale również kopytek, makaronów, ziemniaków, placków ziemniaczanych czy mięs.


Przepis na kluski śląskie z sosem ze świeżych grzybów leśnych

KLUSKI ŚLĄSKIE

Składniki: 
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w lekko osolonej wodzie.
2.  Po ugotowaniu przepuszczam przez praskę i odstawiam do wystudzenia.
3. Ziemniaki w naczyniu dokładnie wyrównuję, tak aby powierzchnia była gładka i równa, dzielę nożem na 4 równe części, jedną z nich wyjmuję, odkładam na bok, a w jej miejsce wsypuję dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej, tak jak na zdjęciu poniżej.
  


4. Dokładam odłożoną wcześniej porcję ziemniaków, wszystko dokładnie mieszam, zagniatam ciasto i z tak wyrobionego ciasta formuję kulki trochę większe od orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczam i robię wgłębienie palcem.

5. Kluski wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Mieszam, żeby nie przykleiły się do dna, gotuję 2 minuty od wypłynięcia.

SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH:


Składniki na 3-4 porcje:

  • 400 g dowolnych grzybów leśnych ( ja użyłam podgrzybki, prawdziwki, maślaki)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 125 ml bulionu mięsnego, warzywnego, lub grzybowego
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • Liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Dokładnie oczyszczone grzyby myję pod bieżącą wodą, odsączam na durszlaku, maślaki obieram ze skórki.

2. W tym czasie jak grzyby obciekają z wody, przygotowuję pozostałe składniki: cebulę kroję w drobną kostkę, a umytą natkę pietruszki drobno siekam.

3. Odsączone grzyby kroję w większą kostkę.

4. Na patelni rozgrzewam olej, przekładam pokrojoną cebulę i smażę ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodaję grzyby i całość smażę jeszcze kolejne 5 minut. Całość zalewam bulionem i wszystko duszę pod przykryciem ok. 10-15 min. 

5. Dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem, dodaję natkę pietruszki i całość dokładnie mieszam. Sos jest gotowy.


Kluski śląskie z sosem ze świeżych grzybów 







 








Komentarze

Popularne posty