Sałatka warstwowa z selerem
Bardzo dobra sałatka na każdą okazję. Fajnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje. Polecam bardzo serdecznie.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka ananasa (można użyć świeżego)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 słoiki pociętego selera konserwowego
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 20 dag dobrej jakości szynki
- 15 dag sera żółtego
- 2 pory
- Majonez
- Słodka papryka w proszku do posypania wierzchu sałatki
SAŁATKA WARSTWOWA Z SELEREM ZE SŁOIKA - WYKONANIE:
1. Od pora oddzielam białe części, myję, osuszam i kroję w talarki. Solę, mieszam i odstawiam na pół godziny, po tym czasie przelewam go wrzątkiem na sitku i odcedzam.
2. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek i kroję w drobną kostkę.
3. Kukurydzę, ananasa i seler odsączam z zalewy. Jak używam świeżego ananasa lub w krążkach z puszki to kroję go w kostkę.
4. Szynkę również kroję w kostkę.
5. Żółty ser ucieram na tarce o grubych oczkach.
6. Każdy ze składników dzielę na dwie części i układam warstwami w kolejności:
seler
ananas
szynka
kukurydza
por
jajka
ser
warstwa majonezu
całość posypać słodką papryką w proszku i na to układać kolejne warstwy w tej samej kolejności. W salaterce powinny być po dwie warstwy każdego składnika.
2. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek i kroję w drobną kostkę.
3. Kukurydzę, ananasa i seler odsączam z zalewy. Jak używam świeżego ananasa lub w krążkach z puszki to kroję go w kostkę.
4. Szynkę również kroję w kostkę.
5. Żółty ser ucieram na tarce o grubych oczkach.
6. Każdy ze składników dzielę na dwie części i układam warstwami w kolejności:
seler
ananas
szynka
kukurydza
por
jajka
ser
warstwa majonezu
całość posypać słodką papryką w proszku i na to układać kolejne warstwy w tej samej kolejności. W salaterce powinny być po dwie warstwy każdego składnika.
smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz