Bakaliowa fantazja
![]() |
Bakaliowa fantazja |
Pyszne ciasto na kokosowo - makowym spodzie z budyniową masą, herbatnikami i mnóstwem bakalii. Doskonałe na każdą okazję. Można zrobić wersję bezglutenową używając bezglutenowych herbatników a mąkę pszenną użytą do budyniu zastąpić np. migdałową, albo gotową mieszanką bezglutenową, lub użyć tylko mąkę ziemniaczaną.
PRZEPIS JEST NA BLACHĘ O WYMIARACH 25x36cm.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka maku
- 100 g wiórków kokosowych
- 6 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ :
- 2 szklanki mleka
- 200 g masła
- 2 opakowania cukru wanilinowego po 16 g
- 4 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 190 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
PONADTO:
- Około 2 szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały... ) według uznania. Ja tym razem użyłam 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich i 100 g rodzynek wcześniej sparzonych.
- 3 paczki herbatników po 57 g
- Tłuszcz do wysmarowania blachy
- Papier do pieczenia
WYKONANIE
CIASTO:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier cały czas ubijając.
2. Do ubitej na sztywno piany dodać proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
3. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25x36 cm wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180°C przez ok 40 minut.
MASA BUDYNIOWA:
1.Szklankę mleka zagotować, do drugiej dodać obie mąki, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać, dodać do gotującego się mleka i zagotować na małym ogniu, odstawić do wystudzenia.
2. Masło utrzeć na puszystą masę, do masy dodawać po łyżce budyniu i cały czas ucierać najlepiej za pomocą blendera lub robota kuchennego.
POLEWA:
1. Masło lub margarynę roztopić, doprowadzić do wrzątku, wystudzić.
2. Jajka ubić z cukrem.
3. Kakao i margarynę wlać do masy jajecznej cały czas ucierając
Polecam również inną pyszną polewę czekoladową
WYKOŃCZENIE:
1. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową
2. Na masę układać herbatniki, jeden obok drugiego.
3. Posypać sparzonymi rodzynkami i orzechami lub dowolnymi bakaliami.
4. Całość polać polewą.
Gotowe smacznego😋
2. Do ubitej na sztywno piany dodać proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
3. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25x36 cm wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180°C przez ok 40 minut.
MASA BUDYNIOWA:
1.Szklankę mleka zagotować, do drugiej dodać obie mąki, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać, dodać do gotującego się mleka i zagotować na małym ogniu, odstawić do wystudzenia.
2. Masło utrzeć na puszystą masę, do masy dodawać po łyżce budyniu i cały czas ucierać najlepiej za pomocą blendera lub robota kuchennego.
POLEWA:
1. Masło lub margarynę roztopić, doprowadzić do wrzątku, wystudzić.
2. Jajka ubić z cukrem.
3. Kakao i margarynę wlać do masy jajecznej cały czas ucierając
Polecam również inną pyszną polewę czekoladową
WYKOŃCZENIE:
1. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową
2. Na masę układać herbatniki, jeden obok drugiego.
4. Całość polać polewą.
![]() |
Zeszyt z przepisami |
Gotowe smacznego😋
![]() |
Bakaliowa fantazja |
Komentarze
Prześlij komentarz