Bakaliowa fantazja

Bakaliowa fantazja

Pyszne ciasto na kokosowo - makowym spodzie z budyniową masą, herbatnikami i mnóstwem bakalii. Doskonałe na każdą okazję. Można zrobić wersję bezglutenową używając bezglutenowych herbatników a mąkę pszenną użytą do budyniu zastąpić np. migdałową, albo gotową mieszanką bezglutenową, lub użyć tylko mąkę ziemniaczaną. 


PRZEPIS JEST NA BLACHĘ O WYMIARACH 25x36cm.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 6 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ :

  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 opakowania cukru wanilinowego po 16 g
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  •  190 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
PONADTO:

  • Około 2 szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały... ) według uznania. Ja tym razem użyłam 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich i 100 g rodzynek wcześniej sparzonych.
  • 3 paczki herbatników po 57 g
  • Tłuszcz do wysmarowania blachy
  • Papier do pieczenia
WYKONANIE

CIASTO:

1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier cały czas ubijając.

2. Do ubitej na sztywno piany dodać proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.

3. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę o wymiarach 25x36 cm wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180°C przez ok 40 minut. 


MASA BUDYNIOWA:

1.Szklankę mleka zagotować, do drugiej dodać obie mąki, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać, dodać do gotującego się mleka i zagotować na małym ogniu, odstawić do wystudzenia. 

2. Masło utrzeć na puszystą masę, do masy dodawać po łyżce budyniu i cały czas ucierać najlepiej za pomocą blendera lub robota kuchennego. 

POLEWA:

1. Masło lub margarynę roztopić, doprowadzić do wrzątku, wystudzić. 

2. Jajka ubić z cukrem. 

3. Kakao i margarynę wlać do masy jajecznej cały czas ucierając

Polecam również inną pyszną polewę czekoladową 

WYKOŃCZENIE:

1. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową




2. Na masę układać herbatniki, jeden obok drugiego. 



3. Posypać sparzonymi rodzynkami i orzechami lub dowolnymi bakaliami. 



4. Całość polać polewą. 
Zeszyt z przepisami

Gotowe smacznego😋

Bakaliowa fantazja







Komentarze

Popularne posty