Grysikowe babeczki
Podzielę się dziś z Wami fajnym przepisem na bardzo dobre babeczki, do których zamiast mąki dodaję kaszę mannę.
Są bardzo delikatne, mięciutkie, lekko wilgotne, długo zachowują swoją świeżość. Można dodać do nich bakalie, czekoladę, kakao, żurawinę.
Zachęcam do upieczenia i podzielenia się swoją opinią.
Zachęcam do upieczenia i podzielenia się swoją opinią.
Można upiec je w formie na muffinki, jednak ja tym razem postanowiłam zrobić takie typowo na Wielkanoc, idealne do koszyczka, w kształcie mini babeczek.
Można użyć podwójnej ilości składników i z połowy zrobić pyszne, delikatne ciasto z bananem i czekoladą
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kefiru, lub jogurtu naturalnego
- 1 szklanka kaszy manny (grysiku)
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- Cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dowolne dodatki: kakao, czekolada, żurawina, bakalie.
Grysikowe babeczki - wykonanie:
Grysik mieszam z kefirem i odstawiam na 30 minut.
Jajka ubijam za pomocą miksera z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Dolewam olej i chwilę jeszcze miksuję.
Do masy jajecznej dokładam grysik z kefirem i proszek do pieczenia, wszystko razem miksuję, aż znikną grudki.
Ciasto dzielę na dwie równe porcje.
Do jednej dodaję kakao. A z drugą jasną częścią mieszam pokrojoną na drobne kawałki czekoladę.
Do jednej dodaję kakao. A z drugą jasną częścią mieszam pokrojoną na drobne kawałki czekoladę.
Wypełniam foremki ciastem zostawiając ok 1cm od góry babeczkom, żeby wyrosły.
Kiedy robię muffinki to wciskam do każdej całą kostkę deserowej czekolady, albo żurawinę, pyszne są też z bakaliami, wówczas bakalie mieszam wcześniej z ciastem.
Ciasto wkładam do nagrzanego do 180°C piekarnika (góra/dół) na 30 minut.
Ciasto wkładam do nagrzanego do 180°C piekarnika (góra/dół) na 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz